dimarts, 18 de febrer del 2020

Carnaval i Quaresma

El carnaval és una celebració que té lloc just abans de la quaresma, per tant té una data variable. És característica perquè és una festa de creativitat en màscares, disfresses i balls. Moltes vegades ha sigut plasmat en diversos quadres i pintures ja que és una font d'inspiració per a molts artistes.

El seu origen sembla que fou directament de festes paganes com les que es feien en honor a Baco, el Déu romà del vi, o també en honor al brau Apis a Egipte. Segons els historiadors, el carnaval es remuntaria a l'Egipte antic, fa més de 5000 anys, amb celebracions molt semblants a les de l'imperi romà.
Encara que l'Església no accepti el carnaval com a celebració amb un to religiós, està asociat amb molts paisos de tradició catòlica.


Resultado de imagen de carnaval españa
A Espanya, el carnaval és una antiga celebració documentada des de l'Edat Mitjana i amb una rica personalitat pròpia a partir del Renaixement, quedant recollida en la literatura espanyola. Com en la resta del món, aquesta festa resulta una suma de diferents festes paganes asociades a les celebracions cristianes, en aquest cas, a la Quaresma. En casi tot el país, aquesta celebració té una especial tradició que és el Dijous Gras.

El Dijous Gras o dijous llarder és el primer dia de carnaval i tradicionalment és costum prendre la botifarra d'ou, blanca o negra. El Dijous Gras és el dijous anterior al Dimecres de Cendra, indicant així el primer dia de Quaresma.




La Quaresma és una celebració cristiana que consiteix en 40 dies marcats per el dejú, l'abstinència, l'oració i la llismosna. És la preparació per a un fidel, un creient, per a celebrar la Pasqua de Resurrecció.

L'origen d'aquesta celebració data del segle IV. S'afirma que l'any 332 ja hi havia notícies sobre la celebració de la Quaresma a Orient, i a Roma es va celebrar l'any 385.
Resultado de imagen de cuaresmaAquesta celebració indica que tots els fidels han de fer penitència. Consisteix en només fer un àpat fort al dia el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant.
També s'estableix que els cristians (a part dels dies citats anteriorment) no poden menjar carn la resta dels divendres restants de la Quaresma.